Cine va fi noul Procuror General al României? Candidatul cu cele mai mari șanse să ocupe locul vacant după demisia lui Nițu

Cine va fi noul Procuror General al României? Candidatul cu cele mai mari șanse să ocupe locul vacant după demisia lui Nițu
Publicat: 17/03/2016, 14:25

Cine sunt cei trei candidați

Codruț Olaru, fost procuror șef al DIICOT, actual adjunct al Procurorului General, a declarat pentru MEDIAFAX că și-a depus candidatura miercuri seara pentru a prelua conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție(ÎCCJ).

Codruț Olaru este procuror din 1995, iar reperele CV-ului său sunt perioada la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Bacău (2005 – 2007) și cea în funcția de procuror șef al DIICOT (din ianuarie 2007).

Olaru a fost procuror din 1995 până în 1999 la Parchetul Judecătoriei Bacău, instituție pe care ulterior a condus-o timp de un an, până în 2000. Ulterior, Codruț Olaru a fost procuror la Parchetul Tribunalului Bacău, iar din 2002 a fost la DIICOT Bacău, instituție pe care a și condus-o din 2005 până în 2007.

Codruț Olaru a fost șef al DIICOT timp de două mandate, din 2007 până în 26 martie 2013, iar ulterior a fost numit adjunct al Procurorului General al României, în mandatului lui Tiberiu Nițu.

Un alt candidat este Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

„Doamna ministru a cerut la Bilanțul Parchetului General procurorilor generali din țară să se înscrie în cursă. S-a folosit expresia „dacă ne pasă”. Așa că m-am înscris” a declarat pentru MEDIAFAX Augustin Lazăr.

Un alt candidat este fostul președinte al CSM, Oana Hăineală, care și-a depus candidatura marți. Oana Hăineală este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din anul 2012, având la activ un mandat de vicepreședinte al instituției și unul de președinte al CSM. În cadrul consiliului este reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale.

Din iulie 2010 până în ianuarie 2011 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov iar anterior, consilier al Președintelui Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, în perioada februarie – iulie 2010.

Din luna mai a anului 2009, până în februarie 2010, a fost consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului, ministrul administrației și internelor.

În intervalul mai 2007 – mai 2009, a ocupat funcția de director al Direcției pentru relația cu Ministerul Public, în cadrul Ministerului Justiției. În perioada 2004 – 2008, Oana Hăineală a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău iar anterior, în intervalul 15 iunie 2004 – 1 august 2004 a fost procuror șef al Biroului de anchete speciale în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Timp de câteva luni, pe parcursul anului 2004, a activat in cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a parchetului instanței supreme.

Din anul 2002 până în 2004 a fost adjunct al prim- procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău. În 2001 – 2002 a condus Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești, iar în perioada 1998 – 2002 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Și-a început cariera în sistemul judiciar în anul 1998, ca avocat în baroul Bacău.

Procedura de selecție a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost demarată în luna februarie de Ministerul Justiției, după demisia lui Tiberiu Nițu din această funcție.

Potrivit calendarului stabilit de minister, procurorii care doresc să ocupe această funcție și-au putut depune candidatura până la data de 16 martie. Candidații vor avea discuții cu ministrul justitiei, în perioada 18 – 22 martie.

La data de 23 martie, ministrul va trimite propunerea către Consiliul Superior al Magistraturii. Propunerea Ministrului Justiției către Președintele României va fi transmisă până la data de 22 aprilie 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, în farfurii. Pescarii le adună din zone...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Încetarea focului în Ucraina. Vladimir Putin s-a hotărât deja: Sunt principii foarte juste
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×